Losse thee versus theezakjes

Als je het woord ‘thee’ hoort, denk je dan ook meteen aan de papieren zakjes met een koordje en label die je in jouw tas laat dobberen? Tot enkele jaren geleden was deze thee in zakjes ook dé manier om thee te zetten. Tegenwoordig is losse thee aan een opmars bezig.
 
Als we spreken over thee dan hebben we het over de blaadjes van de Camellia Sinensis plant. Alle soorten thee waaronder groene, witte, zwarte, pu’erh en oolong komen van deze plant. Het proces dat de blaadjes doorlopen nadat ze geplukt zijn, zorgt voor hun karakteristieke smaak en voor het feit of we nu van groene, witte of zwarte thee spreken.
 
De thee die je in de zakjes kan vinden is dus afkomstig van dezelfde plant als losse thee. Hoe komt het dan dat deze zó van smaak kunnen verschillen?tea, teabags, drink

Stof vs. theebladeren

De theezakjes bevatten vaak de restanten die achterblijven na het uitzeven van de volledige bladeren of bladeren die bewerkt zijn via de CTC-methode (cut, tear and curl). Hele theeblaadjes worden hier machinaal versneden en verscheurd tot er dust (stof) of fannings overblijven. Deze productie neemt niet veel tijd in beslag aangezien het grotendeels door machines gedaan wordt. Het gaat hier meestal om zwarte, oolong of soms ook over groene thee aangezien witte thee niet versneden kan worden zonder te oxideren.
 
Losse thee is een verzameling van hele of gebroken theebladeren. Afhankelijk van welke thee het eindresultaat zal zijn, doorlopen de blaadjes het productieproces. Als je deze bladeren nadien laat infuseren zal je zien dat deze zich tot volledige bladeren zullen ontvouwen.
coffee, café, drink

Snel vs. gelaagd aroma

Theezakjes staan er om bekend dat ze, wanneer ze in contact komen met warm water, ervoor zorgen dat het water in een mum van tijd gekleurd is, erg snel hun aroma afgeven en heel sterk smaken. De oorzaak hiervan is de grootte van de “blaadjes”. Doordat de blaadjes zo klein zijn, geven ze heel snel hun kleur en smaak af. Dit is ook de reden waarom je een theezakje maar één maal kan gebruiken, hierna zijn de meeste kleur- en smaakstoffen verdwenen.
 
Losse blaadjes hebben tijd nodig om zich te ontvouwen en hun kleur en smaak af te geven. Ze ontplooien zich tijdens het infuseren en geven een volle en gelaagde smaak af. Dit betekent dat je kopje thee anders zal smaken als je het 2 minuten laat infuseren dan als je het 4 minuten zou laten infuseren. Dit is ook de reden dat je met losse blaadjes vaak nog een tweede en zelfs derde kop thee kan zetten en deze zullen telkens een anders smaakpallet hebben. Als je thee maakt van opgerolde of gevouwen blaadjes is de tweede of derde kop vaak ook lekkerder dan de eerste.

gevulde zakjes vs. zelf te vullen zakjes

Thee zijn de gedroogde blaadjes van de Camellia Sinsensis plant dus wanneer thee in contact komt met water worden deze blaadjes vochtig en gaan ze hun oorspronkelijke vorm aannemen. Thee zit meestal verpakt in een rechthoekig zakje en tegenwoordig ook al vaak in een piramidevormig zakje. Deze zakjes zijn vaak te klein waardoor de thee zich niet voldoende kan ontvouwen en niet alle smaken kan afgeven.
 
Bij losse thee kies je zelf de grootte van je recipiënt (zakje, eitje, zeefje, vergiet) en hoeveel thee je hierin doet. De thee krijgt hierin meer plaats om te zwemmen en ruimte om zich te ontplooien. Daardoor worden er meer smaakstoffen, vitaminen, mineralen en oliën afgegeven. Als resultaat heeft dit een smaakvol kopje thee dat boordevol vitaminen en mineralen zit.tea, tea bag, tea leaves

Toegevoegde vs. natuurlijke aroma’s

De blaadjes in theezakjes zijn zo fijn gemalen waardoor de karakteristieke smaakverbindingen verbroken worden. Hierdoor verliest de thee een deel van zijn smaak. Veel fabrikanten lossen dit op door aroma’s en soms zelfs suiker toe te voegen*. Dit zorgt ervoor dat je toch de volle smaak van een kop groene thee krijgt die niet afkomstig is van de theebladeren zelf. Kijk eens even naar onze “voor” foto in het begin van het artikel. Hier kan je in de thee uit het theezakje, kleine amberkleurige bolletjes terugvinden. Dit heeft niks te maken met thee en zijn gewoon toegevoegde gearomatiseerde suikerbolletjes.
 
Losse thee heeft deze aroma’s niet nodig aangezien de volledige theeblaadjes hun natuurlijk aroma afgeven aan het water en zo krijg je vanzelf de heerlijke smaak van groene thee. Zo zal je in pure, losse thee nooit aroma’s terugvinden. In melanges worden er wel natuurlijke aroma’s gebruikt aangezien je door enkele gedroogde stukjes mango toe te voegen aan zwarte thee nooit een volle mangosmaak kan krijgen.
 

Mengeling vs. puur

De thee uit een zakje smaakt het hele jaar door, 365 (of 366) dagen lang, doorheen de 4 seizoenen hetzelfde. Dit is heel gek want theeplantages zijn onderhevig aan het weer en de seizoenen. De reden hiervoor is dat zo’n theezakje wel 20 verschillende soorten thee kan bevatten uit alle hoeken van de wereld. Dit wil zeggen dat er in zo’n klein theezakje zowel thee uit China, Japan, Indonesië, Argentinië, Ecuador, Nepal en India kan zitten.
 
Losse thee is puur. De thee komt uit één regio en zal doorheen de seizoenen en weersomstandigheden licht verschillen van smaak. Als je dan een zakje zwarte Golden Yunnan koopt, zal de inhoud van dit zakje enkel thee uit de Yunnan streek bevatten.
 
 
Genoeg redenen dus om voor losse thee te kiezen, niet? 😉
*Lees steeds de ingrediëntenlijst. Iets wat geadverteerd wordt als zwarte thee kan ook nog andere toevoegingen bevatten.
Dit artikel gaat over pure thee en niet over theemengelingen of infusies.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *